Щука

щука Сімейство щукові на Україні представлено одним видом - щукою. Вона є найбільш поширеним об`єктом промислу та спортивного рибальства.

Відео: Щука атакує маленьких каченят і кота

Щука має подовжене стреловидное тіло, велику і довгу голову з сильно витягнутим рилом і широкою пащею. Обидві щелепи виступають далеко вперед, причому нижня щелепа довша верхньої. На нижній щелепі знаходяться іклоподібні зуби, на верхній, а також на мові і деяких інших кістках ротової порожнини - дрібні зуби, вістря яких спрямовані назад. За допомогою зубів щука лише утримує здобич, але не пережовує її - вона проковтує нею цілком. Зуби у щуки непостійні. Вони випадають і замінюються новими, причому випадають не всі відразу, а постепенно- відслужив певний термін зуб випадає, а поруч з`являється інший. Очі у щуки розташовані у верхній частині голови, що дозволяє їй оглядати великий простір, не повертаючи голови. Спинний плавець далеко відсунутий назад і розташовується над анальним. Тіло вкрите дрібною лускою, що заходить на щоки і зяброві кришки.

Уздовж тіла розташована повна бічна лінія, т. Е. Пробопідготовка-денние лусочки в середньому ряду розташовані від голови до кінця чешуйного покриву. Слід зазначити, що у щуки окремі про- Боден лусочки є також вище і нижче бічної лінії, завдяки чому вона добре сприймає рухомі предмети.

Забарвлення тіла щуки схильна до значних змін. Зазвичай спина чорного кольору, боки світліші, а черевна частина біла з сірими плямами. Бока щуки засіяні невеликими білувато-жовтими і темними пятнамі- зливаючись, вони утворюють різної ширини смужки. У глибоких водоймах забарвлення щуки темніше, ніж в дрібних, зарослих водоростями. Її молодь у порівнянні зі старими особинами забарвлена в більш світлі тони. Спинний, анальний і хвостовий плавці жовтувато-сірі з великою кількістю темних плям. Грудні й черевні плавці жовтувато-червоні.

Щука тримається в різних місцях водойми. У ставках і озерах вона вважає за краще дрібні місця, зарослі різними рослинами, в тіні навислих над водою дерев і кущів, серед корчів. Глибини в таких місцях невеликі. У річках щука живе як серед прибережних заростей, так і в більш глибоких місцях. Останнє властиво більшим особинам. У водосховищах вона більш численна в їх вершинах, а також поблизу гирла впадають в них річок, де є великі мілководдя і водна рослинність.

Щука веде переважно осілий спосіб життя. Однак вона може полювати не тільки підстерігаючи видобуток, а й активно виглядати її, для чого періодично пересувається по певній території. Найчастіше риба може стояти на одному і тому ж місці нерухомо, тільки злегка рухаючи спинним і хвостовим плавниками. При появі жертви вона робить три-чотири різких зустрічних до жертви руху, а іноді і кидок за жертвою, після чого знову повертається на старе місце. У зв`язку з таким способом життя в нагульний період її скупчень не спостерігається.

У жовтні - листопаді щука відходить від берегів на глибини. У міру охолодження води від берегів відходять і інші риби. Щука пересувається за ними, не припиняючи харчування. В результаті цього в глибоких ямах виникають її спільноти, які зберігаються протягом усієї зими.

Ще під кригою (у березні-квітні) щука починає підходити до берегів на мілководні ділянки заплави, в затоки, балки, де є місця, придатні для нересту. Починає вона нереститися при температурі води близько 4-6 °, найбільш інтенсивно нереститься при температурі 7-13 °. У водосховищах в зв`язку зі слабким прогрівом води щука нереститься приблизно на місяць пізніше, нерест її більше розтягнуто в часі, ніж в річці. На нерестовищах щуки дно, як правило, тверде, покрито невеликими заростями торішньої, а іноді і нової трав`янистої рослинності, часто засіяно листами, гілками, стеблами торішніх рослин. Нерест її відбувається як в стоячій воді, так і на слабкій течії.

Глибина на нерестовищах щуки не перевищує 0,3-1,2 м. Зазвичай вона нереститься на самих дрібних, тільки що залитих прибережних ділянках заплави, глибина не більше 5 см.

У міру підвищення рівня паводкових вод щука відкладає ікру на нових дрібних ділянках. Нереститься щука групами. До складу груп входить самка і два-п`ять і більше самців. Ікрометаніе відбувається бурхливо. Під час нересту чутні сплески води. При цьому у риб добре видно над водою спини і спинні плавники. Під час ікрометання щуки втрачають будь-яку обережність, плаваючи майже біля ніг людей, що стоять у воді. Нерест відбувається з однаковою інтенсивністю протягом цілої доби, якщо немає вітру і температура води не перевищує 15-16 °.

У вітряну погоду нерест спостерігається лише в місцях, захищених від хвиль. Самки, відмітає ікру, відразу ж йдуть в більш глибокі місця, а самці частіше залишаються на нерестовищах. Відпливши трохи убік від минає самки, вони приєднуються до іншої групи нерестящіхсяриб.


Тому на нерестовищах спостерігається деяке переважання самців над самками. Самці щуки вперше можуть брати участь в розмноженні вже в однорічному віці. Основна їх маса дозріває у віці двох років. Самки дозрівають в дво-, трехгодовалом віці.

Відео: Один закид - три щуки

Плодючість щуки залежить від її розмірів. Так, у щуки середньої течії Дніпра при довжині тіла 25 см і вазі 155 г виявлено 1,6 тис. Ікринок, а у самки довжиною тіла 91 см і вагою У кг - 197 тис. Ікринок.

. Вимітайте ікринки спочатку приклеюються до рослин, однак через кілька годин після запліднення їх клейкість втрачається, і вони виявляються вільно лежать на дні серед кущів і різних залишків рослин. В результаті цього лк-oрінкі добре захищені від виїданням їх хижаками. Цьому ж сприяє і забарвлення ікринок - вона схожа з кольором торішньої рослинності. Застряглі серед кущиків, залишків рослин і коренів ікринки в меншій мірі схильні до замулення, ніж ті, які потрапляють на ділянки, позбавлені рослинності. Ікрометаніе серед рослинності сприяє також і тому, що виклюнувшіеся личинки на деякий час "підвішуються" на рослини і проходять так звану стадію спокою, а нозже вони тут ховаються. До того ж в цих місцях рясно розвивається дрібний Рачкову планктон, службовець їжею для молоді щуки.

Нерестовища щуки відвідують багато видів риб - густера, окунь, плотва, йорж та інші. Вони поїдають виметанную ікру щуки, що несприятливо позначається на чисельному відтворенні її потомства.

Ікра у щуки велика - до 2,5 - 3 мм в діаметрі. Розвиток зародків триває довго: залежно від температури води воно триває протягом 1,5 - 2 тижнів. Виклюнувшіеся личинки мають жовтковий мішок, довжина їх не менше 6-7 мм. До розсмоктування жовткового мішка вони ховаються серед заростей, Личинки і мальки тримаються біля дна.

Відео: Спінінг в березні. Щука пішла на нерест

Щуки мешкають переважно в заплавних озерах, менше їх в затоках річок і особливо в руслах. Зростає щука дуже інтенсивно. Швидше вона росте в південних водоймах, ніж в північних. Так, наприклад, в нижній течії Дніпра однорічні щуки мали довжину близько 28-35 см, а у верхній течії Дніпра - близько 14 см.

У перші роки життя самці і самки щуки ростуть однаково, а в наступні - самки ростуть швидше самців. У водосховищах Дніпра в уловах трапляються щуки до 12 однорічного віку. Їх розміри досягають 110 см, а вага - 13-15 кг. Після розсмоктування жовткового мішка щурята харчуються мешкають у воді тваринами організмами - рачками, мотилем. Приблизно через місяць після народження вони починають поїдати мальків інших риб. Мальки щуки харчуються як рибою, так і різними водними організмами. Проте з віком в харчуванні щуки все більшу роль відіграє риба і меншу - інші тварини. Наприклад, в деяких озерах Волині щуки розміром 5,5 см харчувалися в основному донними тваринами, переважно поденками, ручейниками, водяними осликами, хробаками та іншими, а також рачками, що мешкають в товщі води. У піщю щук розміром 7-10 см донні тварини відходять на другий план, і перше місце займають мальки риб (плотва, ук-лея і ін.). Основу харчування щуки становить, мабуть, та риба, яка в даній водоймі володіє найбільшою чисельністю. Наприклад, навесні в нижній течії Південного Бугу вона вбольшом


кількості поїдала тарань, бичків, пузанків, тюльку- в Каховському водосховищі - переважно плотву і густеру- у верхній течії Дніпра в преднерестовий період - плотву, окуня, густеру, а в посленерестовий - плотву, в`юнів, жаб.

Протягом доби щука харчується з різною інтенсивністю. Наприклад, у верхній течії Дніпра в серпні найбільш інтенсивно вона харчувалася близько полудня і перед ввечері. У червні інтенсивність її харчування зростала з другої половини дня до опівночі. Те ж саме спостерігалося і в вересні. Мабуть, дворазове посилене харчування в квітні пов`язано з різким підвищенням жора щуки після нерестового періоду.

Під час нересту щука не перестає харчуватися, але в порівнянні з нагульним періодом інтенсивність харчування трохи зменшується.

Область поширення щуки величезна. На Україні вона численна всюди: і в великих, і в середніх, і в малих річках, і в ставках, і в озерах, і навіть в деяких болотах. Менш численна вона в гірських річках з холодною водою, швидкими перекатами і порогами. Відсутня в заморних і в промерзають в зимовий час водоймах. У водосховищах Дніпра чисельність щуки зменшується / в зв`язку з погіршенням умов її розмноження в порівнянні з річкою до зарегулювання. В даний час кількість щуки зменшилася в схилів ділянках водосховищ в порівнянні з їх вершинами, де умови для її ікрометання кілька сприятливіші.

Щука є перспективним об`єктом ставкового рибництва. Її рекомендується вселяти у водойми, в яких багато малоцінної риби. Одночасно вона може бути і санітаром, споживаючи ослаблену і хвору рибу.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Поділися в соц мережах:
—хоже