Окунь - хижак наших водойм

Відео: Риболовля ультралайт. Як знайти окуня !!!!

окунь

Тіло окуня довгасте, помірно стисле з боків. Воно вкрите дрібною, щільно сидячою лускою, краї якої мають шипики. Луска є і на щоках. Рот широкий, на кістках ротової порожнини є кілька рядів щетінковідниє зубів. На задньому краю зябрових кришок розташовані гострі шипи. Перший спинний плавець має лише колючі промені, в другому - вони переважно м`які. Черевні плавники також мають колючі промені. Бічна лінія повна.

Забарвлення тіла зеленувато-жовта з темними поперечними смугами. Спина темно-зелена, черево біле. Колючий спинний плавник блакитно-червоного кольору з чорною плямою на перетинці між двома останніми променями. М`який спинний плавник зеленувато-жовтий. Грудні плавники жовто-червоні, черевні, анальний і хвостовий - яскраво-червоні. Забарвлення окунів дуже ізменчіва- вона залежить від умов проживання. Наприклад, в глибоких озерах і в лісових торф`яних озерах його забарвлення темніше, ніж в мілководних, добре освітлюваних озерах з піщаним дном і обмеженим розвитком рослинності. Тримається окунь у порослих кущами берегів на невеликій течії або в затоках, старицях, а також поблизу всіляких споруд (палі, мости і т. П.) В руслі річки. Його зграйки можна зустріти поблизу обривистих берегів, де є закоряжен-ні місця, рідкісна рослинність як на березі, так і у воді. Він уникає ділянок річок з швидкою течією, порогів, дрібних піщаних або кам`янистих перекатів. Окунь тримається на деякій відстані від дна. В озерах він мешкає поблизу водної рослинності, іноді серед рідкісних її заростей. На мілководді виходить рідко. Це трапляється переважно під час його полювання за мальками риб. Його зграйки, що складаються переважно з особин близьких розмірів, ведуть щодо осілий спосіб життя. Більш великі особини тримаються поодинці.

У водосховищах Дніпра окунь частіше зустрічається в їх верхніх і центральних ділянках, де є мілководні ділянки - залита заплава, а також затоки гирлових ділянок приток.

Окунь вважає за краще триматися в чистій, багатій киснем воді. Тому при настанні явищ замору як під час зимівлі, так і в період "цвітіння" води він гине одним з перших. Спостереженнями встановлено, що окунь прінедостатке кисню не намагається піти з заморної зони, а опускається на дно, де і гине. У той же час він витримує високу кислотність води, в зв`язку з чим може мешкати в торф`янистих озерах, де не можуть жити інші риби. Перед розмноженням зграї окуня укрупнюються. Вони складаються з особин різних розмірів. Після ікрометання і весняного паводка зграї розподіляються на невеликі зграйки, які обирають постійні місця для свого проживання. Для зимівлі вони йдуть на більш глибокі місця, продовжуючи зберігати стайность. У гонитві за рибкою окунь може вискакувати над поверхнею води і ганятися за нею до тих пір, поки не зловить або вона не піде з його поля зору. Часто спостерігаються сплески води є результатом нападу окуня на зграйку уклейок або плотви.

При прогріванні води до температури 9-12 ° окунь приступає до розмноження, що зазвичай спостерігається в останні дні березня і в квітні. Для нересту він збирається в зграї. На початку нерестового періоду на місцях розмноження переважають самці, яких в цей час буває в два-три рази більше, ніж самок. У розпал нересту колічествосамок


значно збільшується. Першими зазвичай підходять на нерестовища і відкладають ікру більші самки окуня, пізніше підходять і нерестяться більш дрібні виробники. Для розмноження зграї окуня виходять на мілководні ділянки з торішньою рослинністю, твердим дном, де протягом майже відсутня. Самка відкладає всю ікру за один прийом. Кладка являє собою порожню трубку або стрічку з ікринок, склеєних набряклими ободочке в стрічку, довжиною до 1,5 м. Стрічки ікри відкладаються на стебла трав`яних і деревних рослин. Після нересту самки залишають місця нересту і відходять на глибини. Личинки, що вийшли з ікри, тримаються деякий час зграйками на дрібних місцях біля берегів, поблизу нерестовищ. Пізніше вони поширюються на великі території, а під час спаду води мальки йдуть в річку, хоча велика кількість їх залишається в заплавних водоймах.

Статевої зрілості окуні досягають на третьому, іноді на другому, а в більшості - на четвертому році життя. Плодючість самок зі збільшенням розмірів збільшується. Наприклад, у самок окуня з Кременчуцького водосховища довжиною 15-20 см. Кількість ікринок коливалося в межах 8,1-20,4 тис., А довжиною 31-33 см - в межах 68,2-85,2 тис. Штук. У той же час плодючість самок в умовах водосховища зростає в порівнянні з їх плодючістю в умовах річки. Так, у чотирьохрічних самок з Дніпра налічувалося близько 5,4 тис. Ікринок, з Київського водосховища - 14,9 тис., У восьмігодовалих - відповідно 40,3 тис. І 119, 6 тис. Ікринок.

Відео: Хижаки весняних водойм. Практика лову з Валерієм Сікіржіцкім. випуск 9

Зазначена нерівномірність у зростанні молоді пояснюється розтягнутістю періоду нересту окуня, а також умовами проживання мальків. Найбільш інтенсивно окунь росте протягом перших двох-трьох років, з віком темп зростання сповільнюється. Наприклад, у верхів`ї Дністра його годовики в середньому досягали довжини 4 см, шестігодовікі - 21 см. У пониззі Південного Бугу окуні росли кілька інтенсівнее- так, довжина тіла однорічних особин склала в середньому 5,3, шестирічних - 25,3 см. Скидання підігрітих вод у водойми може сприяти посиленню темпу зростання окуня. Наприклад, в Сіверському Дінці в зоні скидання підігрітих вод його однорічних особини мали довжину понад 8, а трехгодовалие-


до 19 см. В уловах переважають окуні довжиною 10-20 см. Найбільш великі особини довжиною 34 см і вагою понад 900 г здобуті в пониззі Дніпра і Південного Бугу.

Окуні харчуються різноманітною їжею. Вони полюють на бичків, окуня, густеру, плотву, уклею, верховку, щиповку, поїдають річкових раків, жаб, молюсків, п`явок, личинок комах. Окуні, що живуть в прибережних ділянках, харчуються переважно дрібними організмами водної товщі, великі частіше полюють на молодь різних видів риб. Найбільш інтенсивно харчуються окуні з середини весни до середини літа і восени до холодів, в жарку пору (влітку) менш інтенсивно.

Відео: Ловля окуня на спінінг

Окунь зустрічається в водоймах майже всієї території Європи (крім Італії та Іспанії), а також всієї північної частини Азії. На Україні він мешкає у всіх річках, водосховищах, озерах. Окунь був відсутній у водоймах Криму. В даний час він потрапив до деяких його водосховища. Є окунь і в Північно-Кримс1фм каналі і його водосховищах, куди він потрапляє з Каховського водосховища. Відсутній він лише в промерзають і заморних озерах, а також в гірських ділянках річок.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Поділися в соц мережах:
—хоже