Полювання на глухаря

полювання, глухар

Полювання на глухаря Запрошуємо на полювання на глухаря! Полювання на глухаря на току в Тверській області.

Відео: Полювання на глухаря 2017

Детальніше gt; gt;

Глухар - птах досить рідкісна, хоча і називають його царем лісової гущавини. Улюбленими місцями розселення глухаря є хвойний ліс і мохове болото. Це досить великий птах, довжина дорослого самця може досягати 1 м, а маса - 5 кг. Основним кормом цього птаха служить хвоя сосни, влітку птахи харчуються різними ягодами. Глухар - вкрай обережний птах.

Полюють на току, крадіжки. Весняне полювання на глухаря вимагає від мисливця витривалості і терпіння. У глухому бору ще затемна треба вміло підійти до співаючого глухаря, долаючи при цьому різні перешкоди, не «подшуметь" чутливу і обережну птицю, вміло скрасти її, вчасно розглянути токующего глухаря на дереві і точним пострілом завершити полювання. Рушниця має мати купчастий бій і володіти великою різкістю. Вицелівать співочу птицю слід в бік.

Відео: Полювання на глухаря 2017


Глухар - Tetrao urogallus

полювання, глухар
Зовнішній вигляд. Самець забарвлений в бурі, чорні і темно-сірі тони, з білими плямами на череві і на нижньому боці крила, потужним світлим дзьобом. Самка буро-руда з чорними брижами.
голос. Струмова пісня складається з двох колін, перше з яких нагадує потьохкування нігтем по коробку сірників (rdquo-щелканьеrdquo-) - ldquo-теке, теке, теке ... rdquo-, а друге - скрип ножа по точив (rdquo-скірканьеrdquo- або rdquo-точеніеrdquo-) - ldquo-ді-дзі-дз-дзі-дзіе ... rdquo-. Щелканьe може тривати кілька хвилин, точний - всього 2-3 секунди. У глухарів Північно-Заходу пісня зрідка починається звуком, схожим на бавовну пляшки з шампанським. Глухарки прилітають на струм вранці, їх голос - глухе ldquo-бук-букrdquo- - чути дуже рідко.
Місце проживання. Населяє як хвойні, так і змішані ліси. З хвойних воліє соснові бори. Влітку зустрічається поодинці, взимку - невеликими зграйками.
живлення. Влітку харчується травою, насінням, ягодамі- взимку - хвоєю сосни, нирками осики і модрини.
місця гніздування. Гніздиться як в хвойних, так і змішаних лісах. З хвойних лісів воліє соснові бори. Гніздиться в заболочених сосняках і в сухих борах, дотримуючись при цьому великих масивів по можливості старого віку. Лісових молодняків і рідколісся уникає.
Місцезнаходження гнізда. Гніздо має на землі.
Будівельний матеріал гнізда. Для вистилання гнізда використовує стеблинки, гілки.
Форма і розміри гнізда. Гніздо являє собою невелике заглиблення в грунті, бідно вистелене окремими стеблинками і гілками або зовсім без них. Діаметр лотка гнізда перевищує 250 мм.
Особливості кладки. Кладка найчастіше з 6-8 яєць жовтувато-білого кольору з бурими плямами. За розмірами яйця глухарів схожі з курячими.
Терміни гніздування. Весняне токування починається з кінця березня і триває до кінця травня. З середини травня птиці приступають до насиджування яєць. У другій половині червня з`являються пташенята. У серпні зустрічаються вже досить великі за величиною молоді птахи.
поширення. Поширений глухар дуже широко - від Шотландії і Піренеїв на заході до Забайкалля і середньої течії ріки Лени. Північна межа поширення глухаря в Росії проходить по 65-66 ° північної широти.
зимівля. У більшості місць глухар - птах майже оседлая- протягом року він кочує на порівняно невеликій ділянці. Але у північній межі поширення в Скандинавії, Карелії, на Печорі і в північній частині Сибіру - глухарі роблять іноді значні перельоти. Зиму зграї глухарів проводять в тих місцях, де для них багато корму. Всю холодну половину року вони харчуються соснової або кедрової хвоєю, зрідка навіть ялинової або ялівцевого, охоче заковтують також зелені шишечки кедра, ягоди ялівцю та горобини. Ночують глухарі або в кронах густих дерев (ялин, кедрів, ялиць), або, якщо випав глибокий і м`який сніг, закопуються в нього, подібно тетеревам.
Господарське значення. Цінний мисливський вид, хоча промислова чисельність збереглася лише в небагатьох місцях. Ще на початку XX століття в Підмосков`ї були відомі струму, на які збиралися десятки птахів, а окремі глухарі зустрічалися навіть в Ізмайловському парку. Зараз ближче 100 км від Москви глухарів немає. Однією з причин зникнення глухаря стало зростання чисельності кабанів, які знищують гнізда птахів. Подекуди глухарів зараз розводять в неволі для завезення в ті місця, де вони винищені.

опис Бутурліна. Самець місцями називається могінік, чухар`- самка - Тетерів, пеструха, капалуха.
Дорослий глухар - великий птах, що досягає від 2,75 до 6,5 кілограма ваги. Самка значно менше і легше (2 кілограма). Довжина крила самки 27-33 сантиметри, самця 35-43,5 сантиметра.

полювання, глухарЗабарвлення глухаря дуже красива. Шия і голова темного сірого кольору, з чорними пестрінамі- зоб чорний, з блискучим зеленуватим отлівом- груди і горло чорно-бурі. Черевце темне, з білими плямами. Спина темнобурая- крила рудо-бурі, світліше, ніж спіна- хвіст чорний, з білими плямами (хвіст ніколи не утворює ліри, як у косача). У підстав крил видно білі плями від виступаючих пахвових пір`я. Великий міцний дзьоб жовто-рожевого кольору. Навесні добре виступають з пір`я червоні брови над очима. Пір`я підборіддя подовжені і нагадують бороду. Глухарка пофарбована набагато скромніше. Вся вона досить світлого коричневого кольору, з іржавими і білими поперечними плямами і плямами. Таке забарвлення робить її непомітною, коли вона нерухомо сидить на гнізді серед сухого листя і гілок. Пташенята в першому оперенні, змінювалися пухову наряд, схожі на самку. До осені це оперення замінюється новим, схожим з нарядом дорослої птиці. (Тільки подекуди залишаються пір`ячко літнього вбрання).

Тьмяніє весняний теплий вечір. Звучить остання пісня дрозда, стає майже темно. Тиша порушується тільки монотонним дзюрчанням струмка. Але ось чується віддалений шум-він наближається, і великий птах, з тріском ламаючи гілки, сідає на дерево. Це глухар прилетів ночувати до токовищу. З вечора він співає мало, - справжній струм починається ранок, тоді з нічної тиші доноситься віддалене тихе сюрчання, трохи нагадує заглушене тріщання сороки. З усієї пісні глухаря спочатку, кроків за 200, почуєш ці звуки, а потім, якщо підійти ближче, можна розібрати її першу частину - клацання. Мисливці кажуть, що глухар клацає і ldquo-скіркаетrdquo-, або ldquo-точітrdquo-. Під час струму великий птах повільно пересувається по гілці дерева. Вона співає, витягнувши шию і закинувши догори голову. З неголосним шелестом глухар віялом розгортає хвіст, напружено смикаючи їм, і то збирає, то розпускає крила. Звуки пісні важко передати літерами. Перша частина звучить як ldquo-теке, теке, теке ... rdquo-, потім слід точний: ldquo-ді-дзі-дз-дзі-дзіе ... rdquo-. Щелканьe може тривати кілька хвилин, точний - всього 2-3 секунди.

Підійти до глухаря на постріл найлегше на току. Зазвичай дуже обережний, він під час скирканья не чує не тільки підозрілих шерехів, але навіть сильного шуму. На току глухаря стріляють завжди ldquo-під песнюrdquo-, і якщо постріл не досяг мети, птах не звертає на нього уваги. Але стріляти треба в другу половину пісні, коли вона ще не закінчена.

Глухарі починають токувати затемна, до зорі, токуют до того часу, коли стане зовсім ясно і почнуть співати все лісові птахи. Пізньої весни ток починається раніше, але триває недовго. У самий розпал тривалість токування години 2-2,5. У похмуру погоду глухарі токують пізніше.

Чому глухне глухар? Деякі вчені неправильно пояснювали цю особливість тим, що, розкриваючи рот під час пісні, глухар нижньою щелепою закриває вушне отвір. Але при детальному вивченні вуха глухаря з`ясувалося, що у нього в задньому вигині зовнішнього слухового проходу є особлива лопать, рясно забезпечена дрібними кровоносними судинами. Під час токування, при сильному збудженні птиці, ці судини приносять багато крові, лопать набухає і збільшується в об`ємі, утворюючи пухлина. Глухар, току, розкриває рот, і одна з кісточок його черепа (квадратна) натискає на цю пухлину і закриває слуховий прохід. Глухар в цей час не чує, але бачить досить добре.

Токувати глухарі починають ранньою весною, в березні. В кінці зими, коли сніг в лісі ще лежить товстим шаром, але сонце починає вже пригрівати, глухарі збираються до місць струму. Тут півні ходять по снігу і, опустивши крила, креслять ними по насту. За цими ознаками, тобто по слідах на снігу від глухарінид лап і крил, можна знайти токовище. На початку сезону струмів, тобто в березні, співають переважно старі глухарі- самий розпал струмів припадає на квітень, тоді до них приєднуються і молоді. У першій половині травня, коли на березі розгорнуться листочки і ліс ще сповнений весняного шуму, глухарі вже перестають токувати. Терміни початку і кінця струму змінюються в залежності від широти місця і висоти над рівнем моря, так, в горах на Алтаї струму починаються в квітні і закінчуються в кінці травня.

Місце струму зазвичай з року в рік одне й те саме, якщо тільки людина не змінить його обстановки. Лісові пожежі і рубка лісу змушують глухарів залишати улюблені токовища. Там, де їх багато, вони збираються токувати іноді до 50 штук разом, і токовище може займати площу в кілька квадратних кілометрів. Найчастіше можна зустріти невеликі струму, де на площі в кілометр співають 3-б півнів.

Глухар токует зазвичай на дереві. Під час струму він походжає на суку сосни або сухий берези, яку облюбував для токованія- але іноді він сідає на вершину маленької сосни і сидить на ній нерухомо, як у гнізді.

У квітні на токовище починають прилітати глухарки, які до того трималися осторонь. Вони сідають на дерева і клохчут. Токующіе самці прислухаються в проміжках між піснями, перелітають до глухарки і разом з ними спускаються на землю. Якщо самок мало, між півнями відбуваються бійки. Навесні у глухарів, здобутих на току, часто можна знайти подряпини, шрами і сліди видертих пір`я.

Після того як самки почнуть нести яйця, що припадає на травень, вони все менше часу проводять на току, а потім і зовсім перестають відвідувати його. Самці ще довго продовжують злітати на струм, але співають з меншим азартом і нарешті зовсім перестають токувати. У житті глухарок настає час висиджування і догляду за птенцамі- самці починають посилено годуватися, відновлюючи втрачені під час струму сили. Потім у них починається линяння, і вони ховаються в глухих місцях лісу.

полювання, глухарГлухарка несе яйця вечорами. Вдень вона годується, а вранці відвідує струму. Відклавши 6 8 яєць (дуже рідко до 10), вона сідає висиджувати. Буває це в другій половині травня, в гірських місцевостях - пізніше. Яйця жовтуватого кольору, з бурими дрібними і великими плямами. Глухарка дуже міцно сидить на яйцях і залишає гніздо тільки не надовго, щоб погодувати. Сходячи з гнізда, птах прикриває яйця пір`ям або сухими листочками, гілочками, травинками. Ближче до кінця насиджування глухарка сидить так міцно, що до неї можна підійти впритул і, дотримуючись деяку обережність, взяти руками.

Через двадцять - двадцять чотири дні з яєць виходять покриті зверху рудувато-бурим, а знизу жовтуватим пухом курчата. Ледве обсохнув, вони здатні бігати і незабаром навчаються відшукувати корм. У перші дні свого життя глухарята харчуються виключно дрібними комахами. Матка розкопує мурашині купи, і глухарята жадібно хапають не тільки мурашині лялечки (ldquo-яйцаrdquo-), але і самих мурах. Коли глухарята трохи підростуть, вони починають харчуватися рослинною їжею: ніжною зеленню, ягодами суниці, чорниці, лохини, костяниці і малини. Уже в серпні старі і молоді глухарі годуються однаково.

Глухарята спочатку ростуть повільно-до липня вони досягають зростання білої куріпки. Виводки довго, до вересня, тримаються разом і тільки після цього часу починають розбиватися. Спочатку вони живуть на вирубках, де в густій траві багато комах, де росте соковита і солодка суниця, потім переходять на чорничники і малинники, а ближче до осені їх можна зустріти на брусничник по сосновим борах і гарям.

З перших же днів життя глухарята починають заковтувати дрібні камінчики. Вони необхідні їм для того, щоб шлунок міг перетирати тверде насіння і частини комах .. До осені, у вересні і жовтні, коли молоді зрівняються зростанням зі старими, глухарі відшукують місця, де можна запастися камінчиками на зиму.

Вони вилітають на дороги, околиці ріллі, на мілині великих тайгових річок. Якщо глухар не набере в свій шлунок камінчиків, він загине. Взимку їжа тверда, груба, і без допомоги камінчиків її не переварити. На Алтаї і в Сибіру глухарі охоче поїдають навіть кедрові орешкі- тільки за допомогою камінчиків їх м`язовий шлунок перетирає тверду шкаралупу, після чого перетравлюються маслянисті ядерця горішків. Влітку теж завжди в шлунку глухаря ми знаходимо камні- але річна їжа все ж значно м`якше, ніж зимова, і головний запас каменів необхідний для зими.

У ясні дні жовтня іноді буває осіннє токування. Глухарі співають восени менш завзято, ніж навесні.

Взимку глухарі ніколи не збираються такими численними зграями, як тетерева- вони вважають за краще триматися невеликими групами, по 10-15 особин.

Глухар майже всюди сильно винищений і скоротився в кількості. Але все ж є ще місця на півночі країни, рясні глухарями. Особливо згубні для цих птахів лісові пожежі, під час яких гинуть самки, які сидять на яйцях, або цілі виводки. Вирубка лісів, непомірний відстріл на токах привели до зменшення чисельності глухарів в багатьох районах їх проживання. Для глухарів в перші місяці їх життя дуже небезпечні також різні хижі звірі, що мешкають в лісі. За глухарята, а часом і за дорослими птахами, полюють соболі, куниці, горностаї, колонки, лисиці. З птахів небезпечні яструб великий і пугач. Але там, де глухарі не надто сильно вибиті, всі ці вороги не такі страшні. Втрати серед глухарів, що стався від зазначених хижаків, поступово відновлюється.

А глухаря треба берегти: крім того, що це один з типових тайгових мешканців, чисельність якого вже скоротилася і в інших країнах, глухар - цінна промислова птиця, що дає гарне м`ясо. Промисел глухаря здавна існує в різних частинах Росії. Його ловлять різними самоловних приладами і стріляють, відшукуючи за допомогою собаки-лайки. Однак глухар як експортна дичину має менше значення, ніж рябчик і тетерев. М`ясо глухаря грубіше і вимагає для приготування в їжу попередньої обробки або ж витримування протягом декількох днів, в залежності від температури і пори року.

Відео: Ток глухаря на одному диханні Весняне полювання на глухаря на току Голими руками добрати підранка

полювання, рибалка

Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Поділися в соц мережах:
—хоже