Птах глухар. Цікаві факти про життя

Глухар - найбільша птах сімейства тетеруків, яка проживає в нашій країні. Вона мешкає практично по всій території Росії. Віддає перевагу селитися в глухих хвойних лісах, біля боліт, іноді поселяється цей птах і в змішаному лісі. Глухар веде осілий спосіб життя. Але іноді може перелітати з одного лісу в інший.

Глухар

Глухар має дуже красиве оперення. Самці мають більш яскраве забарвлення, ніж самки. Спинка у них чорно-сірого кольору зі світлими цятками, груди зеленуватого кольору з металевим відтінком. Колір крил сірий. Крім того, до весни у них набухають брови, які на час струму фарбуються в червоний колір.

Відео: ПТАХИ - ЦІКАВІ ФАКТИ. Птах Птах РІЗНИТЬСЯ

Самі глухаря «одягнені» більш скромно, і дуже схожі на самку тетерева.

Харчується тільки рослинною їжею і комахами. В їх літньому раціоні переважають трава, квіти, ягоди, листя дерев, жуки, коники та ін. Комахи ...

Відео: Цікаві факти - Сови

Глухар не часто використовує свої крила за призначенням - літає він рідко. А якщо і полетить кудись, то як правило, піднімається не вище дерев.

Струм для глухарів - саме, напевно, цікаве заняття в їхньому житті. Токувати вони можуть в будь-який час року, але шлюбний період настає тільки навесні. Самці-глухарі навесні злітаються на галявини або луки, які рік за роком не змінюються і служать їм так званим токовищ. На токовищ глухарі співом залучають самок, самці б`ються один з одним, з`ясовують, хто з них найсильніший. «Мелодія» у токующих самців практично завжди однакова: спочатку глухар видає клацання, а потім звук, чимось схожий на шипіння. При цьому він трохи розправляє крила, розпушує хвіст і витягує шию. Через деякий час на токовище прилітають самки. За кожну самку, особливо якщо їх мало, відбувається неабиякі бійки, в яких слабший може навіть загинути від ран.

Відео: ЦІКАВІ ФАКТИ - ОРЛИ

Глухар взимку

Струм у глухарів починається рано вранці, за кілька годин перед світанком. Але деякі самці так сильно чекають цієї події, що прилетять на токовище за день до його початку.

Відео: Цікаві факти про Снігура

Але і самки глухаря також можуть відчути брак «кавалерів» через браконьєрство, хвороб і т.д. Тоді самки змушені летіти на токовище до тетереві і спаровуватися з ним. В результаті цих зв`язків на світ з`являється суміш тетерева і глухаря - межняк. Межнякі можуть бути схожі і на глухарів, і на тетерева. Все залежить від того, ким була самка. Якщо самка була глухарки, то і межняк схожий на глухаря. Межнякі живуть точно так же, як і інші тетерячі, тільки не можуть дати потомство через, так би мовити, змішання крові. Так само як і помісь зайця-русака з біляком, заєць-тумак не має здатності до розмноження. Але не дивлячись на це межнякі все-таки прилітають на токовище, але тільки для того, щоб побитися, а також всіляко перешкоджати спаровування пар. Тому, в якомусь сенсі межняк є шкідливим тваринам.

Якщо спарювання пройшло успішно, то самка починає собі будувати гніздо. Зазвичай гнізда глухарок розташовуються недалеко від токовища (1-1,5 км). Гніздо являє собою невелику ямку, яка вистелена гілочками, травою, мохом, пір`ям. Гніздо дуже добре замасковано і захищене від дощів. Через деякий час в гнізді з`являється від 6 до 12 яєць жовто-рудого кольору з маленькими темними цяточками, які самка зносить протягом декількох днів. Висиджування яєць триває від 3-х до 4-х тижнів.

Самці в висиджуванні пташенят не беруть участь, так як у них настає період линьки. Вони в цей час найбільше бояться і ховаються в найтемніших глухих місцях лісу.

Пташенята, що вилупилися глухаря розвиваються дуже швидко. Самка відводить їх в безпечне місце майже відразу після того, як вони з`являться на світ. Якщо перші дні життя вони знаходяться поруч з матір`ю, рятуючись від дощів і холоду у неї під крилом, то через кілька днів уже можуть добре маскуватися в траві. Вони сховаються так, що не всяка мисливський пес може їх виявити.

Мати героїчно захищає своє потомство, і часто обманює любителів поласувати пташенятами (куниць, лисиць і ін.), прикидаючись пораненою. Поки вона відволікає увагу на себе, пташенята вже встигнуть сховатися. Але не дивлячись на всі старання матері, частина маленьких глухарів все ж гине, що не доживаючи до осені. Вони стають жертвами хижаків або хвороб.

Струм глухарів на токовище

Приблизно через два тижні після народження пташенята вміють перелітати на невеликі відстані. А через місяць літають також як і дорослі.

До осені виводок розпадається, все самці йдуть від матері, а самки ще на деякий час залишаються з нею.

Взимку глухарі збираються в невеликі зграйки. Основу харчування цих птахів взимку складає хвоя ялини і сосни. Якщо температура порівняно висока, то значну частину часу вони проводять на деревах. У сильні морози вони ховаються в сніг, в який вони каменем падають з дерев. Дуже цікаво спостерігати, як вони занурюються в сніг. Спочатку один глухар, сильно витягне шию, складе крила і як би «пірнає» в сніг. Потім його приклад наслідуватимуть інші глухарі. Гніздова камера в снігу у цих птахів виглядає приблизно так само як і у рябчиків.

У сильні морози вони не вилазять зі своїх «барлогів» цілодобово, тільки хіба що на кілька хвилин вилітають пообідати. Незважаючи на їх хороший слух, часто глухарі в своїх снігових притулках стають жертвою лисиць, хижаків сімейства куницевих і ін. Але зазвичай вони чують наближення тварин і завчасно злітають на дерево.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Поділися в соц мережах:
—хоже